Carmina Burana


Carmina Burana este o cantata scenica compusa de muzicianul german Carl Orff in 1935 si 1936 pe baza a 24 de poeme medievale. Titlul intreg in limba latina este “Carmina Burana: Cantiones profanæ cantoribus et choris cantandæ comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis”: “Cantece din Beuern: Cantece laice pentru cantareti si cor, pentru a fi cantate cu instrumente si imagini magice”.

sursa: wikipedia.org

Carl Orff (1895-1992) a realizat geniala sa cantată Carmina burana (1935), urmată de alte două cantate – Carmina Catulli şi Triumful Afroditei. Cântecele laice medievale le cunoaştem datorită melodiilor create de trubaduri şi truveri. Mai puţin cunoscute sunt acele cântece satirice, pe care vaganţii şi goliarzii le creau şi le vehiculau din loc în loc. Savoarea lor constă nu numai în pitorescul melos arhaic, ci şi în tematica de un umor frust, uneori licenţios.
Inspirat dintr-un manuscris, găsit la o mânăstire din apropierea Münchenului, Orff a alcătuit o amplă cantată – Carmina Burana – după numele dat manuscrisului ce datează din secolul al XIII-lea. Întrucât în 1935 nu se reuşise descifrarea integrală a notaţiei muzicale, Orff a conceput foarte liber melodiile, distribuindu-le unui ansamblu numeros: orchestră simfonică, trei coruri şi trei solişti. Deşi nu poate fi vorba de o reconstituire a climatului muzical al epocii, autorul a reuşit în suita de cântece medievale prelucrate vocal-simfonic într-un limbaj transparent să sugereze pitorescul şi umorul caracteristic ambianţei spirituale din secolul al XIII-lea.

sursa: Melania Botocan – Istoria muzicii, vol 2.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s