Astra Film Festival 2011 – AFF Sibiu


Unde: Sibiu, Romania
Cand: 25 Oct 2011 11:00 – 30 Oct 2011 11:00

La ediţia a XI-a a AFF SIBIU, o treime din programul festivalului se bazează pe documentare românești, dintre care șase filme vor fi prezentate în premieră absolută. Se prefigurează astfel un program foarte bogat de documentare românești, cu o competiție foarte strânsă. S-au acreditat deja selecţioneri de la festivalurile de documentar din Franța, Austria, Israel, Estonia, Anglia, Abu Dhabi. Aceştia vin la Astra Film Festival special pentru a cunoaste noua productie românească.

Astra Film Festival este singurul loc din România unde se pot vedea documentarele românești produse în ultimii 2 ani. Faptul că producția de documentare românești a ajuns la nivelul în care poate să se constituie într-un program în cadrul unui festival internațional este un rezultat pozitiv al organizatorilor. „Acesta este un rezultat pe care l-am dorit de mult. Astra Film Festival a contribuit la dezvoltarea acestui segment al cinematografiei româneşti. ”- declară Dumitru Budrala, directorul festivalului.

36 de documentare românești vor fi prezentate în trei secțiuni: 14 filme intră în secțiunea competițională ROMÂNIA, fiind evaluate de un juriu internațional, iar 18 în secțiune MADE IN ROAMANIA, o panoramă a producțiilor despre România, iar 4 filme în secțiunea STUDENT, aceste filme fiind realizate în cadrul școlilor și cursurilor de film documentar din România.

Documentariștii români întorc camera către realități ale cotidianului românesc actual, asupra unor subiecte necunoscute de publicul românesc, prezentând imaginea vieţii așa cum este ea trăită: într-un oraș dezvoltat pe baza industriei chimice socialiste – Victoria (VICTORIA/Adi Voicu, Ana Vlad), de cărbunarii de la marginea unei păduri din Transilvania ( 24 GĂLEŢI, 7 ŞOARECI, 18 ANI/ Marius Iacob), de minerii din Valea Jiului (FRĂŢIE ÎN SUBTERAN/Attila Peli), de un cuplu de băieți homosexuali din București (NOI DOI/Claudiu Mitcu), de o soră care trece prin ritualul tunderii in monahism, devenind maică într-o mănăstire din Moldova (PĂCĂTOASA TEODORA/Anca Hirte), de un cioban tânăr din nordul ţării (OFF THE BEATEN TRACK/Dieter Auner), de membrii comunității chineze din București (OCEANUL MARE /Katharina Copony), de locuitorii unui sat care se distruge (BESTIAR/Diana Deleanu). Descoperim viaţa romilor din VALEA CORLATULUI/Stephane Lucon, viaţa ciobanilor din Mărginimea Sibiului (APROAPE DE CER /Titus Faschina), sau a membrilor trupei de muzică Shukar Colectiv din București (THE SHUKAR COLLECTIVE PROJECT/Matei-Alexandru Mocanu), viaţa copiilor rromi din Tîrgu Lăpuși, care sunt școlarizați printr-un program de integrare a rromilor (ŞCOALA NOASTRĂ/Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoară), viaţa lui Lali, un rrom Gabor care îşi încearcă norocul în Viena HAI NOROC!/Robert Lakatos, sau a celor care au devenit bogații României, în ultimii 20 de ani, în filmul KAPITALISM – REŢETA NOASTRĂ SECRETĂ /Alexandru Solomon.

Programul AFF Sibiu 2011 prezintă și documentare care tratează, dincolo de suprafaţa uneori rece a știrilor, subiecte cunoscute de public doar prin intermediul mass-media, cum ar fi migratia muncii, cu mutiplele sale mplicatii. Asistăm la drame de neînchipuit: portretul unei familii de rromi expulzați oficial din Franța, care încearcă totuşi să se agațe de orice posibilitate de a se întoarce pentru a trăi acolo. ONE-WAY ROUND TRIP/Mirel Bran, Jonas Mercier, sau filmul lui Liviu Tipuriță urmăresc cazuri românești pe tema comertului sexual cu copii, iar documentarul lui Ionuţ Carpatorea – SINGUR ACASĂ, O TRAGEDIE ROMÂNEASCĂ – prezintă familii distruse din cauza sinuciderii copiilor lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate.

Alți autori merg pe firul recuperării trecutului. Filmul VĂ DOARE CAPUL? FÁJ A FEJE? de Edit Berecki și Cornel Mihalache aduce sub lupă conflictul interetnic din martie 1990, iar camera observațională a lui Laurențiu Calciu, în filmul DUPĂ REVOLUȚIE, ne teleportează în mijlocul campaniei electorale de la primele alegeri din 1990. Nicolae Mărgineanu schițează traseul carierei unui celebru psiholog român, care şi-a împărțit viața activă între AMFITEATRE ȘI ÎNCHISORI, mai mult în cele din urmă, doar pentru că a făcut studiile în America. AZI MĂNÂNC CIOCOLATĂ ALBĂ/ George Buzoianu, ne readuce în atenție soarta celor care au încercat să fugă din România trecând Dunărea pe la Orșova. Evocarea cotidianului sistemului trecut, prin obiecte, prin branduri românești socialiste e tema filmului METROBRANDING – O POVESTE DE DRAGOSTE ÎNTRE OAMENI ŞI OBIECTE/Ana Vlad, Adi Voicu. Iar în filmul VÂNĂTORUL DE SECURISTI/Mirel Bran, Jonas Mercier – prin prezentarea activității celor care lucrează la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Selecția de documentare românești la AFF 2011 abundă si în documentare-portret: artistul boschetar Ion B. devenit celebru (LUMEA VĂZUTĂ DE ION B./Alexander Nanau), Ivan, muzicianul ruten din Maramureș (Ultima vioară / Bjorn Reinhardt) sau Basil Deac, un țăran din Maramureș care reușește să schimbe denumirea satului său (VISUL MOSULUI/Mia Telman). CRULIC, un documentar animat, de Anca Damian, schițează portretul unui tânăr care a murit nevinovat într-o închisoare din Polonia. Personalităților istorice le-a fost dedicat documentarul REGINA MARIA – ULTIMA ROMANTICĂ, PRIMA FEMEIE MODERNĂ/Sorin Ilieşiu. Avem ocazia să urmărim şi portretul, conturat din montajul imaginilor din arhiva TVR, al ”marelui conducător” al ”epocii de aur” (AUTOBIOGRAFIA LUI NICOLAE CEAUŞESCU/Andrei Ujică). Iar în premieră absolută, un documentar portret mult așteptat al unui nume legendar – PĂRINTELE ARSENIE BOCA, OMUL LUI DUMNEZEU/ Nicolae Mărgineanu.

sursa: http://metropotam.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s