Puterea obisnuintei


„E mult mai uşoară dezintegrarea unui atom
decât a unei prejudecăţi” Albert Einstein

Un grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legatură de banane.
Când o maimuţă se urca pe scară să ia banane, oamenii de ştiinţă aruncau o găleată cu apă rece pe celelalte care rămâneau jos. După ceva timp, când o maimuţă încerca să urce scările, celelalte nu o lasau să urce. După şi mai mult timp nici o maimuţă nu se mai suia pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.
Atunci oamenii de ştiinţă au înlocuit o maimuţă. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost să se urce pe scară, dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. După câteva bătăi nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scară. A fost înlocuită o a doua maimuţă şi s-a întâmplat acelaşi lucru. Prima maimuţă înlocuită a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat şi lucrurile s-au repetat. Al patrulea şi în fine al cincilea au fost schimbaţi.
In final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci mainuţe care, deşi nu primiseră niciodată o baie cu apă rece, continuau să lovească maimuţele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de ce îi băteau pe cei care încercau să se caţere pe scară, răspunsul ar fi fost „Nu ştim. Lucrurile întotdeauna au fost aşa aici…”

Sună cunoscut?

Reclame

2 responses to “Puterea obisnuintei

  1. Dadadada – asa e si cu educatia in familie, abia cand esti matur iti foloseste cu adevarat si intelegi ce rost a avut cand ai primit-o 🙂

  2. Ma bucur mult ca ai intrat sa citesti ce am adunat eu de prin peregrinarile mele pe internet. Si m-am bucurat si mai mult ca mi-ai lasat comentarii.
    Acest mic articol l-am salvat mai mult pentru sensul sau legat de modul in care societatea ne conditioneaza sa fim obedienti. Dar este interesanta si legatura cu educatia primita in familie. Am sa ma gandesc mai mult la asta, acum, ca ai mentionat 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s