Oliver Twist de Charles Dickens


“- S-a întâmplat un lucru îngrozitor, înfiorător, de nemaivăzut.
– Spune mai repede.
– Astăzi, la masă, unul din băieți a îndrăznit să ceară un supliment. (…)
– Cine a îndrăznit să facă asta?
– Oliver Twist.
– Trebuie să luăm măsuri. Îți dai seama că s-a creat un precedent? Mâine toți vor veni cu castroanele goale să ceară un supliment. Mi-ai adus aici un instigator la dezordine, o haimana, un descreierat!”

Anglia în secolul 19, în plin proces de industrializare: invenții, avânt economic, explozie demografică și o pătură uriașă de muncitori extenuați, muncind fără pauze câte 12 ore pe zi, fără concedii, pe salarii de mizerie, singurul alean fiind băutura. Prin furnicarul acesta de oameni se strecoară cum pot și copiii pe care toți îi consideră ca fiind niște muncitori mai mici, mai slabi, plătibili la jumătate dar capabili și ei să trudească în fabrici.

Oliver Twist este un băiețel orfan care este aruncat din orfelinat în orfelinat până ajunge pe stradă, în gașca unor hoți de buzunare. Peste tot întâlnește doar profitori și șnapani, oameni fără suflet care se uită chiorâș la el. Directorii de orfelinate înfometează copiii ca să economisească banii de mâncare și apoi se uită urât la orfanii străvezii de foame când aceștia cer ceva de mâncare. Pe stradă copiii sunt buni mai ales la furtul din buzunare, sunt mici si au mânuțele iuți, pot subtiliza lucruri pe nesimțite. Ce va face Oliver în infernul acesta de nepăsare? Se va înrăi sau poate va deveni și el un antrenor de hoți minori? Singur pe lume, fără cuiva căruia să îi pese de el, Oliver rămâne bun și generos cu oamenii, păstrându-și naivitatea în ciuda educației aspre date de lumea în care trăia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s