Negativistii si atitudinea negativa


Indiferent de schimbarile pe care intentionezi sa le faci in viata ta, intotdeauna se va gasi cineva care sa intrevada posibilele esecuri. Invata sa deosebesti critica constructiva de negativismul celor care se grabesc sa-ti ofere sfaturi.

Nu e usor sa faci ceva diferit si sa indraznesti sa schimbi ceva in viata ta. Trebuie sa-ti poti inabusi temerile si sa reduci la tacere glasul interior, care te fereste de riscuri prea mari sau necalculate. E doar primul pas catre transformarea visului in realitate.

Dar ce se intampla cand vocile critice vin din exterior, tocmai de la persoanele de la care astepti sprijin si incurajare? Planurile tale de viitor nu pot fi sigure chiar de la inceput, asa ca nu le expune criticilor excesive ale unora, tocmai pentru a nu muri „in fasa”. Dar simti nevoia unor sfaturi! Cea mai buna metoda de a le folosi e sa culegi opinii diferite de la cei din jur, recurgand la „avocatul diavolului” – o persoana in care ai incredere si care, gasind punctele slabe ale proiectului tau, te ajuta sa-l „cresti” cat mai „sanatos”. Dar cum sa faci deosebirea intre cei care, desi te critica, te ajuta sincer, te incurajeaza, si cei care, dandu-ti un sfat, nu-si urmaresc decat propriile interese ori idei ascunse?

Cum sa intelegi negativismul
Negativismul poate lua multe forme, dar, cel mai adesea, este o manifestare a invidiei. Avem tendinta de a critica o idee numai pentru ca nu ne apartine. O persoana invidioasa are impresia ca este amenintata de realizarile celuilalt si, de aceea, simte nevoia sa scada valoarea acestor realizari, macar in parte.

Multi dintre cei care viseaza sa faca ceva curajos ori spectaculos se limiteaza la faza intentiilor, din cauza temerilor si a nesigurantei care ii macina. Desigur, nu vor recunoaste niciodata ca le este teama – aceste temeri sunt ascunse in inconstient. Insa iti vor arata de ce planurile tale nu sunt realizabile si, in planul constient, vor fi convinsi ca au fost de ajutor: daca ti-au aratat toate posibilele capcane, inseamna ca te-au convins sa fii mai rationala, sa renunti la nebunii?

Cum ne-am putea da seama, totusi, ca actiunile si cuvintele celui care ne da un sfat critic ar trebui traduse prin „nu sunt de acord, nu te pot sustine”? Sa ne lasam condusi de sentimente si intuitie. In plus, comentariile de acest gen vin sub masca unei „preocupari” pentru persoana noastra: „Cred ca e de datoria mea sa iti spun” etc. In ciuda aparentelor pline de solicitudine, efectul e acelasi: iti vine sa renunti.

Dupa contactul cu o persoana negativista ai senzatia ca, intr-un mod foarte ciudat, ai fost intoxicata cu temeri si griji care nu sunt ale tale. Sfaturile negativiste ar trebui, oare, sa ne faca sa ne gandim mai serios la ce avem de gand? Sa nu cazi in aceasta capcana: te-ai gandit destul de serios – numai ca te-ai gandit la propriile temeri si riscuri, nu si la ale altora.

Mai bine gandeste-te ce motive ar putea avea acea persoana sa fie negativista si excesiv de critica fata de ideile tale. Raspunsurile pe care le vei gasi vor fi indicii pentru strategia pe care trebuie sa o urmezi, ca sa te poti debarasa de acel negativism distructiv.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s