Elefantul


Cinci oameni orbi au ajuns langa un elefant.

„Ce este asta?”, a intrebat primul, cel care a nimerit in partea laterala a elefantului.

„Este un elefant”, a raspuns ingrijitorul.

„Uau, deci asta este un elefant! M-am intrebat intotdeauna cum arata un elefant”, a spus barbatul care intindea mainile pentru a simti animalul. „Este ca un perete mare si cald”.

„Ce vrei sa spui cu <un perete>?”, a intrebat cel de-al doilea orb care inconjura cu mainile sale unul dintre picioarele elefantului. „Nu poti cuprinde cu mainile un perete! Este mai degraba un stalp. Da, elefantul este exact ca un stalp.”

„Un stalp? Ciudat stalp…”, a spus cel de-al treilea barbat ce atingea trompa elefantului. Este subtire si flexibil. Este mai degraba un sarpe. Uite, se incolaceste in jurul mainii mele! Un elefant seamana cu un sarpe!”.

„Serpiii nu au par!”, a spus cel de-al patrulea barbat ce tragea de coada elefantului. „Esti mai aproape de adevar decat ceilalti, dar ma mir ca nu ai simtit parul. Este mai degraba o franghie. Elefantii sunt ca franghiile.”

„Nu stiu despre ce vorbiti!”, a strigat cel de-al cincilea barbat, care flutura una dintre urechile elefantului. „Este mare ca un perete, dar subtire ca o frunza. Seamana mai degraba cu panza unui vapor”.

Dupa ce elefantul s-a indepartat de ei, cei cinci barbati au inceput sa se certe, fiecare sustinand ca el si numai el detine adevarul, iar ceilalti gresesc.

Adevarul este de fapt ca un elefant este… un elefant.

***

De cate ori suntem orbi, dar credem ca detinem adevarul? De cate ori ne certam axandu-ne pe detalii atunci cand situatia de ansamblu ramane aceeasi?

Chiar daca experimentam o fata diferita a problemei, un elefant ramane un elefant.

Data viitoare cand intri intr-o dezbatere sau chiar un conflict in familie sau in mediul profesional, verifica ce parte a problemei privesti tu si ce parte priveste cealalta persoana.

Care este „adevarul” pentru tine?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s